Blogissa seurataan free-toimittajan elämää bullterrieri Ringmaster´s Own The Wampas Mask "Saga" seurassa.
Koirien lisäksi elämään mahtuu askartelua, valokuvausta, leffoja, kirjoja, moottoripyöriä ja paljon muuta...sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Kynttilöiden kastaminen

Käsityökoulussa tuli viime kerralla valettua kynttilöitä kastamalla, ja tulipahan todettua, että sen verran hankalaa hommaa niiden teko on, ettei tule varmaan kotona koskaan tehtyä. Mutta oli ihan kiva kokeilla koulussa, sillä edellisen kerran olen kastanut kynttilöitä joskus ala-asteella eli hyvin kauan sitten.

Hyvä kynttiläaines pitää sisältää 30% steariinia ja 70% parafiinia. Kynttilään ei kannata valita liian paksua sydäntä, sillä silloin se palaa suurella, savuttavalla liekillä.
Sydämet kiedottiin usealla solmulla tiukasti kiinni puiseen tikkuun, jolla on helppo kastaa niitä astiaan.


Sekä steariini ja parafiini, kynttilänpätkät että valmis kynttiläaines täytyy sulattaa vesihauteessa. Oma sekoitus täytyy lämmittää 57-60 asteiseksi.
Kuumenna valuastian vesi suuressa kattilassa ja kun vesi on saavuttanut 70 asteen lämpötilan, kaada se valuastiaan, joka on asetettu lattialle suojan päälle.
Tämän jälkeen kaada kynttiläaines, jossa on runsaat 10 astetta alempi lämpötila varovasti samaan astiaan, jolloin kynttiläaines nousee pintaan.
Sitten itse kastamiseen! Sydämet eivät saa ulottua ensimmäisellä kierroksella veteen asti vaan ne on pantava vaakasuoraan asentoon kynttiläaineksen pinnalle. Anna niiden imeä kynttiläainesta nin, että ne kastuvat kokonaan.


Ensimmäisten kertojen jälkeen kannattaa sormilla vetää sydäntä suoraksi.


Sen jälkeen kastetaan rauhallisessa ja tasaisessa tahdissa. Jos pidät sydäntä liian kauan astiassa, jo kastetut kerrokset sulavat lämpimässä vedessä.


Astian ympärille kannattaa sijoittaa muovipusseja, johon kyntiläainesta tipahtaa kun nostat sydämet astiasta. Näin voit käytää niitä seuraavalla kerralla uudestaan eikä ainesta mene hukkaan.
Pikkuhiljaa kynttilät paksunevat.Kynttilän päästä kannattaa tasaisin väliajoin poistaa sinne kerääntynyt pallukka, jotta päästä tulee tasainen.
Kun paksuutta on mielestäsi tarpeeksi, kynttilät laitetaan kuivumaan ja kovettumaan.Meitä oli kuusi kappaletta valamassa kynttilöitä ja jokaisella oli kaksi tikkua, jossa oli neljä sydäntä. Kolmisen tuntia istuttiin ja touhuttiin, jotta saatiin nämä valmiiksi, joten aikaavievää puuhaa tämä on. Ja vaarallistahan tämä myös on, ettei lämpötilat massassa nouse liian suureksi.

1 kommentti:

  1. Laitan mutterit roikkumaan somittuna päähän, tulee suorat kynttilät.

    VastaaPoista