Blogissa seurataan free-toimittajan elämää bullterrieri Ringmaster´s Own The Wampas Mask "Saga" seurassa.
Koirien lisäksi elämään mahtuu askartelua, valokuvausta, leffoja, kirjoja, moottoripyöriä ja paljon muuta...perjantai 11. lokakuuta 2013

Huovutusta

Aloitin siis tosiaan nyt syksyllä Kankurin aikuisten käsityökoulussa visuaalisen taiteen perusopinnot. Ensimmäisenä meillä on nyt meneillään huovutuksen opettelu.

Aloitettiin koepalan huovuttamisella. Muovilla suojatun vaahtomuovin (ettei värilliset huovutusvillat tartu kiinni vaahtomuoviin) päälle laitettiin ensin valkoista suomen lampaan villaa säikeet sekaisin. Valkoisen päälle tehtiin kuvio värillisellä villalla sekä merinovillalla, ja ryhdyttiin neulahuovuttamaan.


Kun kuvio on tarpeeksi hyvin kiinni pohjavillassa siirrytään vesipisteen äärelle valmiiksi. Ensin tosin huovutustyö asetetaan bambumaton päälle ja kastellaan tiskiharjaa apuna käyttäen. Tiskiharjalla työn päälle roiskitaan lämmintä vettä, joka on hieman harmaantunut saippuasta.


Kun työ on tarpeeksi kostea, ei liian märkä kuitenkaan, se rullataan varovasti bambumattoon. Matto "suljetaan" kumilenksuilla molemmista päistä.


Seuraavaksi ryhdytäänkin sitten hommiin eli bambumattoa rullataan pöytää vastaan. Rullausaika riippuu voimankäytöstä, mutta kannattaa aloittaa ensin viidestä minuutista ja katsoa paljonko siinä ajassa saa tehtyä.


Viiden minuutin rullauksen jälkeen matto aukaistaan, huovutustyö käännetään vaakasuorasta pystysuoraan, kastellaan lisää ja rullataan uudestaan ja ryhdytään uudestaan "leipomaan".


Hetken kuluttua rulla taas avataan, ja jos työ on huopunut tarpeeksi, reunat voi suoristaa bambumaton tai harson avulla.


Tämän jälkeen siirrytään vesipisteen äärelle. Työtä pidetään kuuman veden alla, jonka jälkeen vesi puristetaan hellästi työstä pois. Sen jälkeen työtä pidetään kylmän veden alla, puristetaan vesi pois ja pistetään haalean veden alle. Tämän jälkeen vesi puristetaan jälleen pois ja siirrytään pöydän ääreen.


Huovutustyön pintaa työstetään vielä laittamalla sormin vettä ja saippuaa tiettyihin kohtiin, ja hangataan työ sileämmäksi sormin.
Tämän jälkeen työ virutetaan vielä haaleassa vedessä ja puristetaan kuivaksi. Lopuksi työ työstetaan suoraksi kaulimella.


Mun eka työ ei tosin kaulimella käsittelynkään jälkeen tullut suoraksi,mutta kelpas tuo ainakin kissalle petiin lämmikkeeksi ;) Leia oli siis sen yöllä varastanut askartelupöydältä ja vienyt omaan sänkyynsä :)


Harjoitustyön jälkeen saatiin sitten tehtävämäärittely. Työnä on huovutettu matto, jonka aiheena on satumainen eli jollain tavalla satuihin liittyvää, ja opettajan sanojen mukaan saduissa kaikki on mahdollista. Mä aloin heti miettimään, että miten saisin tämän(kin) työn liittymään jollain tavalla eläimiin, ja sitten keksin, että teen työn, jossa on yksisarvinen :) Siihen sitten valitsin värit ja pohjan, ja aloitin neulahuovuttamisen. Tällaiselta tekele näytti 45 minuutin työn jälkeen...


Eli eipä vielä juuri miltään :) Viime kerralla ehdinkin työstää sitä neulahuovutuksella melkein 3 tuntia ja pääsin hieman pidemmälle...


Ensi kerralla pääsenkin sitten jo yksityiskohtien pariin ja toivon mukaan pääsen jo työstämään sitä vedelläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti